Vedenpitävä vai vettä hylkivä – takki materiaalien vedenpitävyys ja hengittävyys

vedenpitava-takki

Nykyajan ulkoiluvaatteissa vedenpitävyys ja hengittävyys ovat keskeisiä ominaisuuksia, jotka määrittelevät takin käyttökelpoisuuden erilaisissa sääolosuhteissa. Näiden ominaisuuksien yhdistelmä on ratkaisevan tärkeä, sillä ne varmistavat käyttäjän mukavuuden ja suojan vaihtelevissa olosuhteissa. Tässä artikkelissa tarkastellaan tarkemmin, mitä vedenpitävyys ja hengittävyys tarkoittavat, mitkä tekijät vaikuttavat näihin ominaisuuksiin ja miten eri materiaalit pärjäävät näissä kriteereissä. Oikean takin valinta voi olla haastavaa, mutta ymmärtämällä nämä perusasiat voit tehdä parempia päätöksiä.

Vedenpitävyys

Vedenpitävyys tarkoittaa materiaalin kykyä estää veden pääsy sen läpi. Tämä ominaisuus on erityisen tärkeä takissa, joka on suunniteltu suojaamaan sateelta ja märältä lumelta. Vedenpitävyys mitataan yleensä millimetreinä (mm), mikä kertoo, kuinka korkean vesipatsaan materiaali kestää ennen kuin vesi alkaa läpäistä sitä. Tätä arvoa kutsutaan myös vesipilariarvoksi. Esimerkiksi 10 000 mm vesipilariarvo omaava takki kestää 10 metrin korkuisen vesipatsaan painon ennen kuin vesi pääsee läpi. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun etsitään vedenpitävää takkia, joka suojaa voimakkaaltakin sateelta.

Vedenpitävyys saavutetaan usein seuraavin keinoin:

  1. Kalvot ja pinnoitteet: Monet modernit ulkoilutakit käyttävät vedenpitäviä kalvoja, kuten Gore-Tex, eVent tai Pertex. Nämä kalvot ovat erittäin ohuita kerroksia, jotka estävät veden pääsyn läpi mutta sallivat vesihöyryn poistumisen. Tämä tekee takista sekä vedenpitävän että hengittävän, mikä on optimaalista aktiivisessa ulkoilussa.
  2. Tiivistys: Saumojen ja vetoketjujen tiivistäminen estää veden pääsyn sisälle. Saumat voivat olla teipattuja tai hitsattuja, mikä lisää takin vedenpitävyyttä merkittävästi. Vedenpitävä takki, jossa on hyvin tiivistetyt saumat, tarjoaa paremman suojan rankkasateessa.
  3. DWR-käsittely (Durable Water Repellent): Tämä pinnoite tekee kankaasta vettä hylkivän, mikä saa veden pisaroitumaan ja valumaan pois materiaalin pinnalta. Vettä hylkivä kangas säilyttää takin keveyden ja mukavuuden myös kosteissa olosuhteissa.

Hengittävyys

Hengittävyys viittaa materiaalin kykyyn päästää vesihöyryä (ihmisen tuottamaa kosteutta) ulos takista. Tämä ominaisuus on tärkeä, jotta käyttäjä pysyy kuivana ja mukavana fyysisen rasituksen aikana. Hengittävyys mitataan usein grammoina (g) vesihöyryä, joka voi läpäistä neliömetrin kankaan 24 tunnin aikana (g/m²/24h). Hengittävä takki on välttämätön, kun halutaan välttää hikoilusta aiheutuvaa kosteutta sisäpuolella.

Hengittävyyteen vaikuttavat seuraavat tekijät:

  1. Materiaalin rakenne: Mikrohuokoset kalvot, kuten Gore-Tex, päästävät vesihöyryn ulos mutta estävät nestemäisen veden pääsyn sisälle. Tämä saavutetaan materiaalin huokosrakenteen avulla, joka on tarpeeksi pieni estämään vesipisaroiden läpäisyn mutta tarpeeksi suuri vesihöyryn kulkemiseen. Näin saavutetaan optimaalinen yhdistelmä vedenpitävyyttä ja hengittävyyttä.
  2. Ilmanvaihto: Takin rakenteeseen voidaan lisätä ilmanvaihtoaukkoja, kuten vetoketjullisia kainaloaukkoja, jotka parantavat ilman kiertoa ja auttavat kosteuden poistamisessa. Tällaiset ominaisuudet tekevät takista monikäyttöisen ja mukavan monenlaisissa aktiviteeteissa.
  3. Kevyet materiaalit: Kevyt vedenpitävä kangas voi myös olla hyvin hengittävä, mikä tekee takista miellyttävän käyttää pitkienkin ulkoilusuoritusten aikana. Kevyet materiaalit tarjoavat myös parempaa liikkuvuutta ja mukavuutta.

Yhteensovittaminen: Vedenpitävyys ja hengittävyys

Ihanteellinen ulkoilutakki yhdistää tehokkaasti sekä vedenpitävyyden että hengittävyyden. Tämä on kuitenkin usein kompromissien peliä, sillä erittäin vedenpitävä materiaali ei välttämättä ole yhtä hengittävä. Kehittyneet teknologiat, kuten Gore-Tex Active ja Polartec NeoShell, pyrkivät tasapainottamaan nämä ominaisuudet mahdollisimman hyvin. Vettä hylkivä takki, joka on myös hengittävä, tarjoaa parhaan suojan ja mukavuuden.

  • Gore-Tex: Tunnettu erinomaisesta vedenpitävyydestään ja hyvästä hengittävyydestään, Gore-Tex-kalvoja käytetään laajasti monenlaisissa ulkoiluvaatteissa. Gore-Texin vesipilariarvo on usein korkea, mikä varmistaa erinomaisen suojan vedeltä.
  • eVent: Tämä materiaali tarjoaa erittäin hyvän hengittävyyden, koska sen kalvo on suunniteltu aktiivisesti päästämään vesihöyryä ulos. eVent-materiaalit ovat suosittuja niiden kyvystä yhdistää vedenpitävyys ja hengittävyys tehokkaasti.
  • Polartec NeoShell: Kombinoinut vedenpitävyyden ja hengittävyyden uudella tavalla, joka tarjoaa joustavuutta ja mukavuutta samalla kun se suojaa vedeltä. Tämä kevyt vedenpitävä kangas on erinomainen valinta aktiivisille ulkoilijoille.

Yhteenveto

Takin materiaalien vedenpitävyys ja hengittävyys ovat ratkaisevia ominaisuuksia ulkoiluvaatteiden käyttömukavuuden ja toimivuuden kannalta. Teknologian kehitys on mahdollistanut materiaalien, kuten Gore-Texin ja eVentin, jotka tarjoavat sekä erinomaisen suojan vedeltä että hyvän hengittävyyden. Kun valitset takkia, on tärkeää huomioida, millaisiin olosuhteisiin se on tarkoitettu ja mitkä ominaisuudet ovat ensisijaisia tarpeidesi kannalta. Näin varmistat, että pysyt kuivana ja mukavana säässä kuin säässä. Vesipilariarvo ja vedenpitävät ominaisuudet yhdessä hengittävyyden kanssa tekevät takista täydellisen kumppanin ulkoiluun kaikenlaisissa sääolosuhteissa.

Vedenpitävyys tarkoittaa materiaalin kykyä estää veden pääsy sen läpi, mitattuna millimetreinä vesipilariarvona.

Vesipilariarvo kertoo, kuinka korkean vesipatsaan materiaali kestää ennen kuin vesi alkaa läpäistä sitä, esimerkiksi 10 000 mm.

Hengittävyys viittaa materiaalin kykyyn päästää vesihöyryä ulos takista, mitattuna grammoina vesihöyryä per neliömetri 24 tunnissa.

Kalvot, kuten Gore-Tex ja eVent, estävät veden pääsyn läpi mutta sallivat vesihöyryn poistumisen, tarjoten yhdistelmän vedenpitävyyttä ja hengittävyyttä.

Saumojen ja vetoketjujen tiivistys sekä DWR-käsittelyt (Durable Water Repellent) parantavat takin vedenpitävyyttä.

Kevyt vedenpitävä kangas tarjoaa sekä hyvän hengittävyyden että mukavuuden aktiivisessa ulkoilussa.Ihanteellinen ulkoilutakki yhdistää vedenpitävyyden ja hengittävyyden tasapainoisesti, pitäen käyttäjän kuivana ja mukavana kaikissa sääolosuhteissa.