Säänkestävät vaatteet: mitkä oikeasti toimivat?

kuoritakkeja

Säänkestävät vaatteet ovat välttämättömiä ulkoilijoille, urheilijoille ja kaikille, jotka viettävät paljon aikaa ulkona. Suomen vaihtelevat sääolosuhteet tekevät näistä vaatteista erityisen tärkeitä, sillä ne tarjoavat suojaa sateelta, tuulelta ja kylmyydeltä. Mutta mitkä vaatteet oikeasti toimivat? Tässä artikkelissa käsittelemme parhaita säänkestäviä vaatteita ja niiden ominaisuuksia.

1. Kuorivaatteet

Kuorivaatteet ovat usein ensimmäinen valinta säänkestävyyttä ajatellen. Ne on suunniteltu suojaamaan tuulelta ja sateelta, mutta samalla ne hengittävät, mikä estää hikoilua ja ylikuumenemista. Parhaita kuorivaatteita valmistavat muun muassa Gore-Tex, Marmot ja The North Face. Näissä vaatteissa on yleensä monikerroksinen rakenne, joka yhdistää vedenpitävän kalvon ja hengittävän vuoren.

2. Softshell-takit

Softshell-takit tarjoavat hyvän kompromissin säänkestävyyden ja mukavuuden välillä. Ne ovat kevyempiä ja joustavampia kuin kuoritakit, mikä tekee niistä erinomaisia liikuntaan ja ulkoiluun. Softshell-materiaalit ovat vettä hylkiviä, mutta eivät täysin vedenpitäviä, joten ne sopivat parhaiten kevyisiin sateisiin ja tuulisiin olosuhteisiin. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Patagonia ja Arc’teryx.

3. Untuvatakit

Kun lämpötila laskee merkittävästi, untuvatakit ovat erinomainen valinta. Ne tarjoavat poikkeuksellista lämpöä kevyessä paketissa. Untuvatakkeja löytyy sekä vettähylkivinä että täysin vedenpitävinä versioina, joten valinta riippuu käyttötilanteesta. Suosittuja merkkejä ovat muun muassa Canada Goose ja Rab. On kuitenkin syytä huomata, että untuvatakit eivät toimi hyvin kosteissa olosuhteissa, sillä kostuessaan untuva menettää eristyskykynsä.

4. Fleece-väliasut

Fleece-väliasut ovat erinomainen lisäkerros, joka tarjoaa lämpöä ilman suurta painoa. Ne ovat myös hyvin hengittäviä, mikä tekee niistä täydellisiä aktiiviseen liikuntaan. Fleece-materiaali ei ole tuulen- eikä vedenpitävä, joten se toimii parhaiten yhdistettynä kuoritakkiin tai softshelliin. Tunnettuja valmistajia ovat esimerkiksi The North Face ja Columbia.

5. Tekniset alusvaatteet

Alusvaatteet ovat perusta jokaiselle säänkestävälle kerrospukeutumiselle. Tekniset alusvaatteet, kuten merinovilla ja synteettiset materiaalit, tarjoavat erinomaista kosteudenhallintaa ja lämpöä. Merinovilla on erityisen hyvä valinta, sillä se on luonnollisesti antibakteerinen ja hajuja hylkivä. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Icebreaker ja Smartwool.

Yhteenveto

Säänkestävät vaatteet ovat monikerroksinen kokonaisuus, jossa jokaisella kerroksella on oma tärkeä tehtävänsä. Kuorivaatteet suojaavat ulkoisilta tekijöiltä, väliasut tarjoavat lämpöä ja tekniset alusvaatteet hallitsevat kosteutta. Kun nämä kerrokset yhdistetään oikein, voit nauttia ulkoilusta säästä riippumatta.