Parhaat vaellusreitit Suomessa

luonnon-puisto

Suomi tunnetaan upeista maisemistaan, laajoista metsistään ja lukemattomista järvistään. Vaeltaminen on erinomainen tapa tutustua näihin luonnonkauneuksiin. Tässä artikkelissa esittelemme Suomen parhaat vaellusreitit, jotka tarjoavat unohtumattomia kokemuksia sekä aloittelijoille että kokeneille vaeltajille.

1. Karhunkierros

Karhunkierros on yksi Suomen tunnetuimmista vaellusreiteistä. Se sijaitsee Oulangan kansallispuistossa Koillismaan alueella. Reitin pituus on noin 82 kilometriä, ja sen kiertämiseen menee yleensä 3–7 päivää. Matkan varrella voi ihailla koskia, kanjoneita ja upeita metsämääriä. Kuusamon ja Sallan välissä kulkeva Karhunkierros tarjoaa myös useita lyhyempiä päiväretkireittejä, kuten Pieni Karhunkierros, joka on noin 12 kilometrin mittainen.

2. Hetta-Pallas

Hetta-Pallas on Suomen vanhin merkitty vaellusreitti, ja se sijaitsee Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa Lapissa. Reitin pituus on noin 55 kilometriä, ja sen kiertämiseen menee tavallisesti 3–4 päivää. Hetta-Pallas-reitillä vaeltajat pääsevät nauttimaan tunturimaisemista, avarista näkymistä ja rauhallisista erämaista. Reitti tarjoaa myös mahdollisuuden bongata poroja ja muita pohjoisen eläimiä.

3. UKK-reitti

Urho Kekkosen kansallispuistossa sijaitseva UKK-reitti on nimetty Suomen entisen presidentin mukaan. Tämä vaellusreitti tarjoaa useita vaihtoehtoja, joiden pituudet vaihtelevat muutamasta kilometristä useisiin kymmeniin kilometreihin. Yksi suosituimmista reiteistä on Kiilopään ja Saariselän välinen noin 35 kilometrin mittainen vaellusreitti. UKK-reitillä voi kokea erämaan rauhan, jylhät tunturit ja kirkkaat tunturipurot.

4. Kolin kansallispuisto

Koli on yksi Suomen ikonisimmista maisemakohteista. Kolin kansallispuistossa sijaitseva Ukko-Koli tarjoaa upeat näkymät Pieliselle. Vaellusreitit vaihtelevat muutaman kilometrin mittaisista lyhyistä retkistä noin 35 kilometrin mittaiseen Herajärven kierrokseen. Koli on tunnettu myös talviretkeilystä, ja alue tarjoaa hyvät mahdollisuudet hiihtämiseen ja lumikenkäilyyn.

5. Pyhä-Luosto

Pyhä-Luoston kansallispuisto Lapissa on erinomainen kohde sekä lyhyille että pidemmille vaelluksille. Pyhätunturin huipulle johtava reitti on suosittu päiväretkikohde, kun taas Pyhä-Luoston vaellusreitti on noin 45 kilometrin pituinen. Reitin varrella voi ihastella tuntureita, aarnimetsiä ja tunturipuroja. Alueella on myös mahdollisuus tutustua Suomen vanhimpaan kansallispuistoon.

6. Repoveden kansallispuisto

Repoveden kansallispuisto sijaitsee Kaakkois-Suomessa ja on suosittu kohde erityisesti Etelä-Suomessa asuville. Puistossa on monia eri pituisia vaellusreittejä, kuten 26 kilometrin mittainen Kaakkurin kierros. Repoveden kansallispuisto tunnetaan jyrkistä kallioistaan, kirkkaista järvistään ja historiallisista nähtävyyksistään, kuten Olhavanvuoren kalliomaalauksista.

7. Hossa

Hossan kansallispuisto on Suomen nuorin kansallispuisto, perustettu vuonna 2017. Hossa sijaitsee Kainuussa ja tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet sekä päiväretkille että pidemmille vaelluksille. Hossan tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Värikallion kalliomaalaukset ja Julma-Ölkyn kanjoni. Alueella on myös hyvät kalastus- ja melontamahdollisuudet.

Yhteenveto

Suomi on vaeltajan paratiisi, joka tarjoaa monipuolisia ja upeita reittejä eri puolilla maata. Olipa kyseessä lyhyt päiväretki tai usean päivän vaellus, Suomen kansallispuistot ja luontokohteet tarjoavat unohtumattomia elämyksiä. Kun suunnittelet seuraavaa vaellustasi, harkitse näitä upeita reittejä ja nauti Suomen luonnon kauneudesta.

Muista aina valmistautua vaellukselle huolellisesti ja kunnioittaa luontoa sekä sen asukkaita. Hyvää vaellusta!