Nuorisotiedotus 

Alta löydät tietoa ja linkkejä Savonlinnan seudun palveluista. Sivua päivitetään aikana kattavammaksi.

OPISKELU

Opiskelu jatkuu peruskoulun jälkeen lähes kaikilla, mutta läheskään kaikilla ei ole itsestään selvää minne hakee jatko-opiskelemaan, tai miten esimerkiksi raha-asiat ja asuminen opiskelun aikana hoidetaan. Opiskeluvaihtoehtoja, ja -muotoja on monia, ja niihin liittyviä tukia ja mahdollisuuksia vähintään yhtä paljon. Tässä linkkejä, joita voit tarvita opintopolkusi varrella.

Kun mietit yleisesti mitä koulutusvaihtoehtoja on tarjolla klikkaa itsesi osoitteeseen: opintopolku.fi. Sieltä löydät tietoa kaikista koulutusmahdollisuuksista ammattikoulusta aikuiskoulutukseen ja kansanopistojen kursseihin. Saat myös tietoa miten kyseisiin koulutuksiin haetaan. Jos perinteinen opiskelu tökkii, tai haluat muuten vain vaihtoehtoja voi oppisopimusopiskelu olla sinua varten. 

Mikäli et ole päässyt hakemaasi koulutuspaikkaan, etkä tiedä mitä pitäisi tehdä, voit olla yhteydessä Savonlinnan seudun etsiviin nuorisotyöntekijöihin. He auttavat sinua asiassa kuin asiassa. Jos koulutuspaikka ei auennut, voi nuorten työpajatoiminta olla myös yksi vaihtoehto. Työpajoissa hankitaan työelämän taitoja ohjaajan valvonnassa. Tietoa työpajatoiminnasta löydät täältä, ja Savonlinnan seudun työpajojen yhteystiedot täältä.

ASUMINEN/ OMA KOTI

Oma kotiin muuttaminen kuuluu monen nuoren aikuisen suunnitelmiin. Toiset muuttavat opiskelun perässä omaan kotiin jo heti peruskoulun jälkeen, toiset ammattiin valmistuttua ja jotkut paljon myöhemmin. Asumisen muotojakin on monia. Vaihtoehtona voi olla oma vuokra-asunto, opiskelija-asunto, kimppakämppä tai edessä voi olla oman asunnon ostaminen. Omaan kotiin ja asumiseen liittyy paljon hoidettavia asioita ja vastuuta. Tässä linkkejä joita voit tarvita asuntoasioita miettiessä.

Savonlinnan seudulta asuntoa voit hakea esimerkiksi nuorisoasnnot.fi sivuilta. Nuorisoasunnot on tarkoitettu 18-29 vuotiaille nuorille. Opiskelijat voivat hakea asuntoa myös SAO:lta.

Kaupungin vuokra-asuntoihin voi hakea kuka tahansa. Savonlinnan, Kerimäen ja Punkaharjun vuokra-asunnot löytyvät täältä. Voit hakea vuokra-asuntoa myös yksityiseltä asunnon omistajalta. Vuokra-asuntoja kannattaa etsiä mahdollisimman monista paikoista. Paikallislehdissä ilmoitellaan vapaista vuokra-asunnoista usein, ja netissä on monia osoitteita, joista vuokra-asuntoa voi etsiä. Tällaisia osoitteita ovat esimerkiksi vuokraovi.com, oikotie.fi ja tori.fi.