Miten valita oikea teltta?

telttoja

Telttailu tarjoaa mahdollisuuden nauttia luonnosta ja viettää aikaa ulkoilmassa, mutta oikean teltan valinta voi olla haastavaa. Oikea teltta lisää mukavuutta ja turvallisuutta retkillä, joten on tärkeää ottaa huomioon muutamia keskeisiä tekijöitä. Tässä artikkelissa käsittelemme viisi tärkeintä asiaa, jotka auttavat sinua valitsemaan parhaan teltan tarpeisiisi.

1. Käyttötarkoitus ja vuodenajat

Ensimmäinen askel teltan valinnassa on määrittää, mihin ja milloin telttaa käytetään. Teltoista löytyy erityyppisiä malleja erilaisiin käyttötarkoituksiin:

 • Kolmen vuodenajan teltat ovat suosituimpia ja soveltuvat kevään, kesän ja syksyn olosuhteisiin. Ne tarjoavat hyvän ilmanvaihdon ja suojaa sateelta.
 • Neljä vuodenajan teltat on suunniteltu kestämään myös talviolosuhteet. Ne ovat vahvempia ja kestävät paremmin tuulta ja lumikuormaa.
 • Erikoisteltat kuten ultrakevyet vaellusteltat tai perheteltat, tarjoavat erityisominaisuuksia tarpeen mukaan.

2. Koko ja tilavuus

Telttaa valitessa on tärkeää miettiä, kuinka monta ihmistä sen tulee majoittaa ja kuinka paljon varusteita tarvitaan mukaan. Telttakoot ilmoitetaan yleensä henkilömäärän mukaan, mutta mukavuuden lisäämiseksi kannattaa valita hieman suurempi teltta kuin tarvittava henkilömäärä.

 • Yhden tai kahden hengen teltat sopivat erinomaisesti yksin tai parin kanssa matkustaville. Ne ovat kevyitä ja helposti kuljetettavia.
 • Perheteltat ovat tilavia ja tarjoavat tilaa useammalle hengelle sekä varusteille. Ne ovat painavampia ja vaativat enemmän tilaa leiriytymiseen.

3. Paino ja pakkauskoko

Erityisesti vaelluksilla teltan paino ja pakkauskoko ovat merkittäviä tekijöitä. Kevyet teltat ovat käteviä kuljettaa, mutta saattavat olla vähemmän kestäviä ja vähemmän tilavia.

 • Ultrakevyet teltat sopivat parhaiten pitkiin vaelluksiin, joissa jokainen gramman säästö on tärkeää.
 • Raskaammat teltat tarjoavat yleensä enemmän tilaa ja mukavuutta, mutta niitä voi olla hankalampi kuljettaa pitkillä matkoilla.

4. Materiaalit ja vedenpitävyys

Telttamateriaalit vaikuttavat sen kestävyyteen ja vedenpitävyyteen. Yleisimmin käytetyt materiaalit ovat nylon ja polyesteri, joilla on omat etunsa.

 • Nylon on kevyttä ja kestävää, mutta saattaa venyä ja imeä kosteutta.
 • Polyesteri säilyttää muotonsa ja kestää paremmin UV-säteilyä, mutta on hieman painavampaa.
 • Vedenpitävyys mitataan yleensä vesipilariarvolla, joka kertoo, kuinka hyvin teltta kestää sadetta. Hyvä vesipilariarvo on vähintään 1500 mm, mutta sateisissa olosuhteissa suositellaan yli 3000 mm arvoja.

5. Käytettävyys ja lisäominaisuudet

Helppokäyttöisyys ja teltan pystytyksen nopeus ovat tärkeitä erityisesti aloittelijoille. Joitakin ominaisuuksia, joita kannattaa etsiä:

 • Pikapystytysjärjestelmät helpottavat ja nopeuttavat teltan pystytystä.
 • Hyvä ilmanvaihto estää kosteuden kertymistä teltan sisälle.
 • Säilytystilat ja taskut auttavat pitämään varusteet järjestyksessä.

Yhteenveto

Oikean teltan valinta riippuu monista tekijöistä, kuten käyttötarkoituksesta, vuodenajoista, teltan koosta, painosta, materiaaleista ja käytettävyydestä. Kun otat huomioon nämä seikat, voit löytää tarpeisiisi sopivan teltan, joka tekee retkeilystä miellyttävämpää ja turvallisempaa.