Gore-Tex vs. muut vedenpitävät materiaalit

goretex-muut-materiaalit

Kun puhutaan ulkoiluvaatteista ja -varusteista, vedenpitävyys on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, joita monet etsivät. Vedenpitäviä materiaaleja on monia, mutta yksi tunnetuimmista ja suosituimmista on Gore-Tex. Tässä artikkelissa vertaamme Gore-Texiä muihin vedenpitäviin materiaaleihin ja tarkastelemme niiden etuja ja haittoja.

Gore-Tex: Tekniikan huippu

Gore-Tex on luultavasti tunnetuin vedenpitävä ja hengittävä kalvo. Sen kehitti W.L. Gore & Associates vuonna 1969. Gore-Texin suosion salaisuus piilee sen rakenteessa: se on valmistettu laajennetusta polytetrafluorieteenistä (ePTFE), joka sisältää mikroskooppisia huokosia. Nämä huokoset ovat tarpeeksi pieniä estämään vesipisaroiden pääsyn materiaalin läpi, mutta tarpeeksi suuria päästämään vesihöyryn ulos, mikä mahdollistaa materiaalin hengittävyyden.

Edut:

 • Vedenpitävyys ja hengittävyys: Gore-Tex tarjoaa erinomaisen vedenpitävyyden samalla, kun se päästää kosteuden ulos. Tämä yhdistelmä tekee gore tex -tuotteista ihanteellisia vaativiin olosuhteisiin, kuten vuorikiipeilyyn ja vaelluksille.
 • Kestävyys: Se on erittäin kestävä ja pitkäikäinen, mikä tekee siitä hyvän investoinnin aktiivisille ulkoilijoille. Gore-tex -materiaalit säilyttävät ominaisuutensa pitkään, mikä oikeuttaa niiden korkeamman hinnan.
 • Monipuolisuus: Sitä käytetään laajalti erilaisissa tuotteissa, kuten takeissa, kengissä ja hanskoissa. Tämä monikäyttöisyys tekee goretex-tuotteista suosittuja sekä ammattilaisten että harrastajien keskuudessa.

Haitat:

 • Hinta: Gore-Tex-tuotteet ovat usein kalliimpia verrattuna muihin vedenpitäviin materiaaleihin. Korkea hinta johtuu monimutkaisesta valmistusprosessista ja goretex-materiaalien suorituskyvystä.
 • Huolto: Vaatii erityistä huolenpitoa ja säännöllistä uudelleenkyllästämistä vedenpitävyyden säilyttämiseksi. Gore-tex -tuotteiden pesu ja uudelleenkyllästäminen voivat olla työläitä, mutta ne ovat välttämättömiä ominaisuuksien säilyttämiseksi.

Muut vedenpitävät materiaalit

Vaikka Gore-Tex on laajalti tunnettu, markkinoilla on myös muita vedenpitäviä materiaaleja, jotka tarjoavat hyviä vaihtoehtoja erilaisiin tarpeisiin. Näiden materiaalien vesipilari-arvot ja hengittävyys vaihtelevat, mikä vaikuttaa niiden soveltuvuuteen eri käyttötarkoituksiin.

 1. eVent
  • Edut: eVent-kalvo on erittäin hengittävä, ja se käyttää suoraa hengittävyyttä, mikä tarkoittaa, että kosteuden ei tarvitse tiivistyä ennen kuin se pääsee materiaalin läpi. Tämä tekee siitä ihanteellisen intensiiviseen liikuntaan, kuten juoksuun ja pyöräilyyn.
  • Haitat: Kuten Gore-Tex, eVent voi olla kallis ja vaatii säännöllistä huoltoa. Vesipilari-arvo ei aina ole yhtä korkea kuin goretex-materiaaleissa, mikä saattaa vaikuttaa sen vedenpitävyyteen rankkasateessa.
 2. HyVent (The North Face)
  • Edut: HyVent on The North Facen oma kalvo, joka tarjoaa hyvän tasapainon vedenpitävyyden ja hengittävyyden välillä. Se on myös usein edullisempi kuin Gore-Tex, mikä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon budjettitietoisille.
  • Haitat: Hengittävyys ei ole samalla tasolla kuin Gore-Texissä tai eVentissä, mikä voi tehdä siitä vähemmän miellyttävän intensiivisissä aktiviteeteissa. HyVent-kalvot voivat myös vaatia enemmän huoltoa, jotta niiden vesipilari-arvo säilyy korkeana.
 3. H2No (Patagonia)
  • Edut: H2No on Patagonian kehittämä kalvo, joka tarjoaa kohtuullisen vedenpitävyyden ja hengittävyyden. Patagonia tunnetaan myös ympäristöystävällisistä valmistusprosesseistaan, mikä voi olla tärkeä tekijä ympäristötietoisille kuluttajille.
  • Haitat: H2No ei ole yhtä kestävä kuin Gore-Tex, ja se saattaa kulua nopeammin intensiivisessä käytössä. Vesipilari-arvo voi olla alhaisempi kuin gore-tex -tuotteissa, mikä voi vaikuttaa sen suorituskykyyn.
 4. Pertex Shield
  • Edut: Pertex Shield on kevyt ja pakattava, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan reppureissuille ja kiipeilyyn. Sen vesipilari-arvo ja hengittävyys ovat usein riittäviä kevyisiin aktiviteetteihin.
  • Haitat: Hengittävyys ei ole samalla tasolla kuin Gore-Tex tai eVent, ja se voi olla vähemmän kestävä pitkällä aikavälillä. Pertex Shield -materiaalit voivat myös kulua nopeammin, jos niitä käytetään intensiivisesti.

Yhteenveto

Gore-Tex on usein valinta numero yksi, kun tarvitaan vedenpitävää ja hengittävää materiaalia, mutta markkinoilla on monia muita vaihtoehtoja, jotka tarjoavat hyviä ominaisuuksia eri hintaluokissa ja tarpeisiin. Valittaessa oikeaa materiaalia on tärkeää harkita aktiviteettitasoa, budjettia ja henkilökohtaisia mieltymyksiä. Vesipilari-arvo, hengittävyys ja kestävyys ovat keskeisiä tekijöitä, jotka määrittävät eri materiaalien suorituskyvyn. Lopulta paras valinta riippuu siitä, mitä ominaisuuksia arvostat eniten: huippuluokan suorituskykyä, kestävyyttä, hintaa vai ympäristöystävällisyyttä.

Gore-Texin haittapuolia ovat korkea hinta ja vaativa huolto, joka edellyttää säännöllistä uudelleenkyllästämistä vedenpitävyyden säilyttämiseksi.

eVent-kalvo tarjoaa erinomaisen hengittävyyden, mikä tekee siitä ihanteellisen intensiiviseen liikuntaan, mutta se on hintava ja vaatii huoltoa.

HyVent on edullisempi vaihtoehto, joka tarjoaa hyvän vedenpitävyyden ja kohtuullisen hengittävyyden, sopien paremmin budjettitietoisille käyttäjille.

H2No, Patagonian kehittämä kalvo, on ympäristöystävällinen ja tarjoaa kohtuullisen vedenpitävyyden, mutta se ei ole yhtä kestävä kuin Gore-Tex.

Pertex Shield on kevyt ja helposti pakattava, tehden siitä hyvän valinnan reppureissuille, vaikka sen hengittävyys ja kestävyys eivät yllä Gore-Texin tasolle.

Vesipilari-arvo, hengittävyys ja kestävyys ovat avaintekijöitä, jotka vaikuttavat eri vedenpitävien materiaalien suorituskykyyn ja sopivuuteen eri käyttötarkoituksiin.